Category Archives: algemeen

NaoShima

Bewust of onbewust komen we elke reis wel op een eiland terecht. NaoShima is deze reis het uitverkoren eiland. Relatief klein, ongeveer 3 bij 10 km. Guesthouse op de hoek van een klein haventje met uitzicht over zee. Dat de bootjes om 4:00 de motoren starten om uit te varen hadden we van te voren niet bedacht en moeten we maar voor lief nemen.

Dit eiland gaat om kunst. Icoon van het eiland zijn een tweetal pompoenen met stippen. Met als gevolg: bussen met stippen, paaltjes met stippen noem maar op….

In een klein dorpje zijn een zestal huizen omgebouwd tot kunstwerken. Sommige traditioneel, sommige vernieuwend. Daarnaast nog enkele geweldige musea, waarbij bij de meeste het museum zelf onderdeel is van het kunstwerk. Ik kan het niet beschrijven, dit moet je ervaren. Perfectionitisch minimalisme? Daarnaast ook buiten ‘in het wild’ veel sculpturen. Het eiland is klein genoeg om al wandelend alles te ervaren.

China – Shanghai

Een dagje regen, dus tijd om het blog bij te werken. We zijn met de hogesnelheidslijn van Hangzhou naar Shanghai gereisd. Het reizen werkt hier toch wel anders, lijkt meer op vliegen.
Voordat je het station binnenkomt wordt je bagage gecheckt. Vervolgens moet je in een lange rij om kaartjes te kopen. Legitimeren, en zelfs je paspoortnummer wordt op je kaartje gezet. Hierna moet je naar de wachtruimte die bij jouw perron hoort. Ongeveer een kwartier van te voren wordt je kaartje gecontroleerd en mag je het perron op. Als de (enorm lange) trein er staat kan je in jouw wagon instappen, anders moet je keurig in de rij staan op de plek waar jouw wagon gaat stoppen. Dit is overigens een van de weinige dingen die de Chinezen keurig gedisciplineerd doen.
Die treinstations zijn trouwens enorm. In Shanghai formaatje Arena zeg maar.
In Shanghai zitten we op de bovenste etage (17e) van een wat gedateerde toren van een hotel. Slechts een lift die ook een keer stuk was.
image

Shanghai zelf is een Megastad met meer inwoners dan Nederland. We zaten in het centrum en hebben dus maar een heeeel klein stukje gezien.
image

image

image

image

Naar de ‘oude stad, gegaan, waar iedereen lekker zijn ding doet. Was ophangen, eten koken, en allemaal shoppies met eten en allerlei spul. Midden in dit oude deel zit een gerenoveerd tempelcomplex.
image

Deze thee gaat als een bloem open. Erbij krijg je onder andere in thee gekookte kleine eitjes, erg lekker. Ook wat tofu en niet te plaatsen snoepjes.
image

Hierboven het theehuis. Van al die thee heb je op een gegeven moment een wc nodig. Geen enkel theehuis, restaurant of bar heeft die echter. Je bent aangewezen op openbare toiletten, niet heel fris, maar er zijn er wel redelijk veel.
image

In een park zien we een vrijgezellenmarkt. Op de paraplu’s staan de ‘technische gegevens’ van de beteffende vrijgezellen. Lengte, gewicht, opleiding, geboorteteken etc.
image

Een favoriete hobby van de Chinezen is selfies maken, waar kan dat beter dan in een van de vele mooie parken en tuinen.
image