Category Archives: China

China – Jianshui

Met de trein in een uurtje of vier naar Jianshui. Ook al is het overdag, we hebben ons de luxe gepermiteerd van een ‘Soft sleeper’. Lekker onderuithangend op een bedje, het landschap aan je voorbij zien trekken. Veel landbouw, maar in tegenstelling tot wat in in China had verwacht, heel kleinschalig. Allemaal kleine lapjes grond met allerlei verschillende groenten, bloemen en boompjes. De trein eindigde op een ander station dan verwacht (Jianshui bleek twee stations te hebben). Door een taxi-chauffeuse-met-handschoentjes naar de Zhu-garten gebracht in plaats van het hotel wat er op ons (Chinees)adreskaartje stond. Na wat vijven en zessen hebben we kunnen uitleggen dat we een bij een hotel moesten zijn, en niet bij een tuin. Hotel bleek slechts 50 meter verderop te zitten…adressen zijn blijkbaar niet heel duidelijk in China.
IMG_2671

Een mooi hotelletje in authentiek chinese stijl met binnenplaats. We kregen een mooie kamer met extra woonkamer, lekker ruim en leuk chinees ingericht.

Jianshui is een middelgroot stadje, en niet al te bekend. In het oude centrum zijn twee oude straatjes waar nog een aantal authentieke panden staan, de rest is ‘in oude stijl’ herbouwd. Een van de oorspronkelijk pandjes is de Confusiaanse tempel. Van oudsher de grootste maar inmiddels nummer drie. We moesten uiteraard checken of hij echt zo groot was: het terrein is inderdaad behoorlijk groot, maar het grootste deel wordt ingenomen door een enorme vijver met waterlelies….dat is wel een beetje valsspelen…

IMG_2630

 

IMG_2627

IMG_2683

IMG_2641

In het stadje was niet heel veel te beleven verder, dus we zijn een grot gaan bezoeken. Niet makkelijk bereikbaar, dus taxi genomen.

IMG_2654

 

Door de grot loopt een lange rivier, waarlangs je een pad volgt langs allerlei vrolijk uitgelichte druipstenen. Aan het einde van het pad, diep in de grot zit een terras met restaurant. Als decor wordt op de wanden een lichtshow met geprojecteerde visjes gegeven. De lokale ‘lekkernij’ is zwaluwnestjessoep. We hebben maar lekkere gegrilde vleesstokjes genomen. Na de lunch kan je in een Drakenboot stappen die je weer terugbrengt.

Over eten gesproken, in deze provincie, Yunnan, houden ze van ‘pittig’.  Eigenlijk is de basis van bijna elk gerecht rode peper met pittige kruiden. Als je bijvoorbeeld kool besteld krijg je dit:

IMG_2686

Het is overigens, buiten het pittige, ontzettend lekker eten hier. Er ligt af en toe wel een kippenkop- of voet in je eten, maar dat maakt het in ieder geval wel herkenbaar.

IMG_2667

 

China – Kunming

Kunming -stad van de eeuwige lente… maar dan wel een erg warme lente. Tegen de 30 graden, en een hostel zonder airco. Dit weerhoudt ze er overigens niet van om een lekker dik dekbed op het bed te leggen. Afijn in ieder geval niet koud gehad…
Kunming zelf heeft niet veel highlights, maar we zaten vlakbij een park in het centrum van de stad.

IMG_2515

Leuke plek om rond te hangen terwijl de Chinezen veel foto’s maakten. Van elkaar, van de bloemen, en van ons. Overal plekjes waar muziek gemaakt en afgespeeld werd. Op een pleintje met lage boompjes overal mensen die aan het dansen waren. Denk niet ‘All you can dance’ maar meer ‘Omroep Max’ style. Ieder groepje zijn eigen muziek dus een kakofonie van geluid. In een hoekje een oud vrouwtje lekker in haar eigen wereld met een orgeltje, niet gehinderd door een ghettoblaster vlak naast haar.

Honger gekregen en bij een restaurantje zonder engels menu een reclame bord met eten aangewezen. Geen idee wat het was, maar het was wel lekker.

IMG_2513

Met volle buik tijd voor een tempel van ruim 1000 jaar oud. De Yuantong-tempel.

IMG_2531

 

IMG_0201

Een redelijk groot complex met knalgroene vijvers met daarin een onwaarschijnlijke hoeveelheid vis en schildpadden, hier en daar een grote kikker.

IMG_2534

Deze tempel staat bekend om zijn houten draken.

De volgende dag wilden we naar het ‘Stenen Woud’, en het hotel heeft ons uitgelegd hoe we daar met openbaar vervoer moesten komen. Dat ging allemaal vrij soepel, maar duurde wel een uurtje of drie, waarvan het grootste deel hobbelend op de achterbank van een ‘long distance’ bus. Het ‘Stenen woud’ is een landschap van kilometers steile karstrotsen, en een van de highlights van deze omgeving.

IMG_2573 Zeer populair bij de Chinezen, maar die blijven allemaal aan het begin hangen. Wij lopen een stuk door en komen al snel in de rust en eenzaamheid terecht. Mooie paadjes, nauwe doorgangen, herder met zijn geiten.. helemaal leuk!

IMG_2585

IMG_2574

Laatste dag alweer in Kunming, morgen met de trein naar Jianshui.

China Yangshuo

We hebben de plannen wat aangepast, en gaan in plaats van een paar dagen in Dazhai, en daarna een paar dagen naar Yangshuo, nu een week naar Yangshuo. Leuk hotel geboekt, en hop, naar Yangshuo. Uit het vliegtuig stappen we in een ander klimaat. Boven 30 graden en luchtvochtigheid tegen de 100%. Pfff, alsof we in een ander land zijn. Alsof continu een stevige onweersbui dreigt. In het hotel aangekomen in een tegenvallend hokje gestopt. Even op het terrein rondgelopen en een leuker huisje aangewezen met balkon, schommelstoel en uitzicht op de bergen, in Japanse stijl. Was geen probleem, konden we ook in. Geweldige plek 7 km uit het plaatsje, tussen de bergen.

image

Je kan hier uren fietsen en rondwandelen tussen de bergen. (Mini-) fietsen gehuurd en even naar Yangshuo gefietst. Een van de hoogtepunten van dit gebied is Bamboo-raften. Zittend op een vlot, gemaakt van bamboe, ga je langzaam stroomafwaards terwijl de ‘bootsman’ met een vaarboom het vlot bestuurt.
Maargoed, eerst op zoek naar zo’n vlot. Even rondgevraagd en naartoegefietst. Eerst naar het verkeerde punt waar ze alleen heen en weer voeren, later het juiste punt waar je anderhalf uur de rivier afkon. Stevig onderhandeld over de prijs en met fiets en al op het vlot. Toen de fietsen op het vlot lagen wilden ze de prijs alsnog aanpassen, maar daar trappen we niet in…

image

image

Dit was werkelijk een adembenemende tocht. De bootsman wees op onze voeten, en na een waterval was duidelijk dat je ze af en toe hoog moet houden om ze droog te houden. Over droog houden gesproken, je kan een soort waterspuiten kopen, die je kan gebruiken om elkaar tijdens de tocht onder vuur te nemen. Wat de chinezen veelvuldig doen. Wel vaak met regenponcho aan, stelletje watjes.
image

Daar waar je heen en weer kon varen was het lekker druk.

image

Maar gelukkig niet overal. De parasolletjes zijn handig tegen de zon. Onze bootsman was niet zo handig, dus bij de eerste de beste lage brug vergat hij hem weg te halen: knak… parasol stuk.

image

Ze gebruikten hier vroeger Aalscholfers om te vissen. Dit wordt al lang niet meer gedaan, maar even poseren voor de foto doen ze nog wel.

image

Een wat????? Kameel???

image

Je mag de was natuurlijk niet drogen boven electradraden.

image

Boompje versieren.

image

Altijd leuk om naar de locale markt te gaan.

image

Oud dorpje bezoeken.

image

Of een nieuwe.

image

Zoek de Waterbuffel….

China – Shanghai

Een dagje regen, dus tijd om het blog bij te werken. We zijn met de hogesnelheidslijn van Hangzhou naar Shanghai gereisd. Het reizen werkt hier toch wel anders, lijkt meer op vliegen.
Voordat je het station binnenkomt wordt je bagage gecheckt. Vervolgens moet je in een lange rij om kaartjes te kopen. Legitimeren, en zelfs je paspoortnummer wordt op je kaartje gezet. Hierna moet je naar de wachtruimte die bij jouw perron hoort. Ongeveer een kwartier van te voren wordt je kaartje gecontroleerd en mag je het perron op. Als de (enorm lange) trein er staat kan je in jouw wagon instappen, anders moet je keurig in de rij staan op de plek waar jouw wagon gaat stoppen. Dit is overigens een van de weinige dingen die de Chinezen keurig gedisciplineerd doen.
Die treinstations zijn trouwens enorm. In Shanghai formaatje Arena zeg maar.
In Shanghai zitten we op de bovenste etage (17e) van een wat gedateerde toren van een hotel. Slechts een lift die ook een keer stuk was.
image

Shanghai zelf is een Megastad met meer inwoners dan Nederland. We zaten in het centrum en hebben dus maar een heeeel klein stukje gezien.
image

image

image

image

Naar de ‘oude stad, gegaan, waar iedereen lekker zijn ding doet. Was ophangen, eten koken, en allemaal shoppies met eten en allerlei spul. Midden in dit oude deel zit een gerenoveerd tempelcomplex.
image

Deze thee gaat als een bloem open. Erbij krijg je onder andere in thee gekookte kleine eitjes, erg lekker. Ook wat tofu en niet te plaatsen snoepjes.
image

Hierboven het theehuis. Van al die thee heb je op een gegeven moment een wc nodig. Geen enkel theehuis, restaurant of bar heeft die echter. Je bent aangewezen op openbare toiletten, niet heel fris, maar er zijn er wel redelijk veel.
image

In een park zien we een vrijgezellenmarkt. Op de paraplu’s staan de ‘technische gegevens’ van de beteffende vrijgezellen. Lengte, gewicht, opleiding, geboorteteken etc.
image

Een favoriete hobby van de Chinezen is selfies maken, waar kan dat beter dan in een van de vele mooie parken en tuinen.
image

China – Hangzhou

Eindelijk op weg, in een vliegtuig vol met chinezen. Enkele Hollandse koppies, maar Hangzhou is blijkbaar geen populaire bestemming voor ons. Een Chinees bekeek aandachtig de afvalbak met gescheiden compartimenten, ogenschijnlijk onder de indruk van ons afvalsysteem. Niet dus, na een tijdje liet hij een flinke kwat vallen in de restafval… Das waar ook, Chinezen spugen te pas en te onpas. Overigens valt dat hier in China best mee.

image

Dat Hangzhou een niet zo populaire bestemming is, is ten onrechte. De highlight is een groot meer, met daaromheen fraaie parken, met vijvers en theehuisjes. Mooi begin van China. Een wat druilerige dag, dus eerst treinkaartjes en geld geregeld. Ondanks de logo’s zijn de geldautomaten niet blij met onze passen, de eerste gaf na een spannende 5 minuten denktijd mijn pas uiteindelijk weer terug. Een verdere zoektocht bracht ons wel in een mooi oud stukje van Hangzhou. Oude houten huisjes met winkeltjes. Ook een leuk klein eetstraatje met in het midden tafeltjes, en aan beide kanten loketjes waar je eendesnafels, kippentenen, spies met inktvis enzo kon halen. Wij hielden het bij een bakje noodles die verrassend lekker was. 

image

Die avond na een voorstelling op het meer geweest. West lake impression. Ze hebben in het meer, een paar centimeter onder water een podium gebouwd. Lichteffecten kan je wel aan de Chinezen overlaten, en het was een spectaculaire voorstelling.

image

De volgende dag een beetje rondgekuierd, het was inmiddels beter weer geworden.

image

image

image

Daarna: op naar Shanghai.