China – Jianshui

Met de trein in een uurtje of vier naar Jianshui. Ook al is het overdag, we hebben ons de luxe gepermiteerd van een ‘Soft sleeper’. Lekker onderuithangend op een bedje, het landschap aan je voorbij zien trekken. Veel landbouw, maar in tegenstelling tot wat in in China had verwacht, heel kleinschalig. Allemaal kleine lapjes grond met allerlei verschillende groenten, bloemen en boompjes. De trein eindigde op een ander station dan verwacht (Jianshui bleek twee stations te hebben). Door een taxi-chauffeuse-met-handschoentjes naar de Zhu-garten gebracht in plaats van het hotel wat er op ons (Chinees)adreskaartje stond. Na wat vijven en zessen hebben we kunnen uitleggen dat we een bij een hotel moesten zijn, en niet bij een tuin. Hotel bleek slechts 50 meter verderop te zitten…adressen zijn blijkbaar niet heel duidelijk in China.
IMG_2671

Een mooi hotelletje in authentiek chinese stijl met binnenplaats. We kregen een mooie kamer met extra woonkamer, lekker ruim en leuk chinees ingericht.

Jianshui is een middelgroot stadje, en niet al te bekend. In het oude centrum zijn twee oude straatjes waar nog een aantal authentieke panden staan, de rest is ‘in oude stijl’ herbouwd. Een van de oorspronkelijk pandjes is de Confusiaanse tempel. Van oudsher de grootste maar inmiddels nummer drie. We moesten uiteraard checken of hij echt zo groot was: het terrein is inderdaad behoorlijk groot, maar het grootste deel wordt ingenomen door een enorme vijver met waterlelies….dat is wel een beetje valsspelen…

IMG_2630

 

IMG_2627

IMG_2683

IMG_2641

In het stadje was niet heel veel te beleven verder, dus we zijn een grot gaan bezoeken. Niet makkelijk bereikbaar, dus taxi genomen.

IMG_2654

 

Door de grot loopt een lange rivier, waarlangs je een pad volgt langs allerlei vrolijk uitgelichte druipstenen. Aan het einde van het pad, diep in de grot zit een terras met restaurant. Als decor wordt op de wanden een lichtshow met geprojecteerde visjes gegeven. De lokale ‘lekkernij’ is zwaluwnestjessoep. We hebben maar lekkere gegrilde vleesstokjes genomen. Na de lunch kan je in een Drakenboot stappen die je weer terugbrengt.

Over eten gesproken, in deze provincie, Yunnan, houden ze van ‘pittig’.  Eigenlijk is de basis van bijna elk gerecht rode peper met pittige kruiden. Als je bijvoorbeeld kool besteld krijg je dit:

IMG_2686

Het is overigens, buiten het pittige, ontzettend lekker eten hier. Er ligt af en toe wel een kippenkop- of voet in je eten, maar dat maakt het in ieder geval wel herkenbaar.

IMG_2667

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *