Salento – Colombia

Colombianen houden van muziek. Overal waar je komt staat wel een radiootje aan met swingende Colombiaanse salsa. Je krijgt per direct een relaxed vakantiegevoel. Ook de Jeep die we vandaag namen naar de Corcona-valei ging swingend met 11 passagiers op pad. 8 binnen en drie achterop. De Jeeps – Willie’s – zijn hier het standaard vervoermiddel, en staan op een centraal punt in het dorp te wachten op passagiers.
De bestemming vandaag, de Corcona vallei, staat bekend om de hoogste palmbomen ter wereld. 60 meter!

In deze prachtige vallei hebben we een wandeling bergop gemaakt, tot we niet meer konden. Best afzien op 2700 meter… Het trieste is dat deze palmen er over 20 jaar waarschijnlijk niet meer staan, hoorden we een paar dagen later. Deze palmen zijn overgebleven nadat het oerwoud is gekapt voor landbouw. Ze wisten niet wat ze met de palmen moesten en lieten ze dus staan. Echter, zonder oerwoud kunnen er geen nieuwe groeien. En deze sterven langzaam af.

Het dorpje waar we zitten is het kleurrijke Salento. Erg toeristisch maar super relaxed… Lekker vakantie sfeertje.

Hier kom je niet alleen voor de palmen, maar ook voor de koffie! Dit is de zogenaamde ‘koffiedriehoek’ en komt de beste Colombiaanse koffie vandaan. Je kan hier een koffie ‘finca’ bezoeken en het hele proces van telen en verwerken bekijken. We zijn bij een vrij kleine wezen kijken en een lekker bakkie gedronken.

We wilden een kleine lunch, maar dat kennen de Colombianen niet. Als je een soep besteld krijg je er een complete maaltijd met rijst, bonen, vlees, banaan en salade bij. Als je een maaltijd besteld, krijg je er soep bij, dus uiteindelijk maakt het niet uit wat je besteld…. Als je trouwens een lekkere kippenpoot neemt, krijg je er plastic handschoenen bij…briljant!

De laatste dag hebben we Carlos bezocht, een gepassioneerde man die enkele tientallen hectares landbouwgrond weer om aan het toveren is in oerwoud. Hij voerde ons al wandelend door de verschillende fasen van het ontstaan van het oerwoud en vertelde honderduit over de symbiose van alle planten, schimmels en insecten. Alle zaden zitten nog in de bodem, dus uiteindelijk is het een kwestie van de juiste omstandigheden creëren. Naast het wachten op de jungle, is hij ook een ecolodge aan het bouwen. Bijzondere vijfhoekige constructies van bamboe en koppelstukken van gerecyclede flessen plastic tasjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *